Ο Σύνδεσμος

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) ιδρύθηκε το 1987. Κύριος στόχος του ήταν και παραμένει  η ενίσχυση και εξύψωση του κύρους και του έργου των αιθουσών τέχνης για την εκπλήρωση του προορισμού τους καθώς και η προάσπιση των νομίμων ηθικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους. Επίσης, σκοπό έχει την με κάθε μέσο προώθηση και διάδοση των εικαστικών τεχνών και γενικά την ενίσχυση και δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω των αιθουσών τέχνης. Τέλος, βασικός σκοπός του σωματείου είναι η εξασφάλιση της διακίνησης των έργων τέχνης με προδιαγραφές διαφάνειας και συγχρόνως η προώθηση – ανάδειξη του έργου των σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών μέσα από συντονισμένες προσπάθειες των γκαλερί.

Με κύριο στόχο την προώθηση του έργου των καλλιτεχνών που εκπροσωπούν οι γκαλερί, από το 1990 ξεκίνησε η διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη διοργάνωση της πρώτης ελληνικής φουάρ. Η πρώτη Αθηναϊκή φουάρ διοργανώθηκε το 1993  με υπότιτλο «Συνάντηση σύγχρονης τέχνης» και τη συμμετοχή 18 ελληνικών γκαλερί. Από το ξεκίνημά της, η Art-Athina είχε ως γνώμονα κι όραμα ν’ αναδείξει την ελληνική τέχνη και μέσα από τη συμμετοχή των διεθνών γκαλερί ν’ ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας και προβολής της. Η Art Athina ήταν και εξακολουθεί να είναι, από την πρώτη χρονιά παρουσίας της, η  μεγαλύτερη και σημαντικότερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα. Το έτος ίδρυσης της, επιπλέον, την συγκαταλέγει ανάμεσα  στις πρώτες διεθνείς φουάρ.

Από το 1993, οπότε θεσπίστηκε από τον ΠΣΑΤ η διεθνής έκθεση τέχνης  Art Athina, έχουν παρουσιαστεί 26 διοργανώσεις στους  παρακάτω χώρους: Εκθεσιακό Κέντρο Αθηνών, Ηelexpo, εγκαταστάσεις πρώην αερολιμένα Αθηνών, γήπεδο Τae Kwon Do, Ωδείο Αθηνών. Από το 2019 η Art Athina  έχει ως έδρα της το εμβληματικό  Ζάππειον Μέγαρο, στο κέντρο της Αθήνας.

Στην πολυετή διαδρομή της η Art Athina  αντανακλά τις αναζητήσεις της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής, τόσο μέσω του κεντρικού της πυρήνα, τα περίπτερα των γκαλερί, όσο και δια του παράλληλου προγράμματός της (αφιερώματα, ομιλίες, περφόρμανς, εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ). Όλα αυτά τα χρόνια η Art Athina προσέφερε την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει  τις τάσεις, τα ρεύματα και τις απόψεις που διαμόρφωναν την εικαστική εικόνα της εκάστοτε εποχής. 

Κατά την περίοδο της πανδημίας η Art Athina έδωσε το παρών, παρουσιάζοντας 2 διαδικτυακές φουάρ.  (2020,2021).

Από το 1988 ο Σύνδεσμος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αιθουσών Τέχνης (FEAGA) και έκτοτε συμμετέχει στις συνελεύσεις και τις αποφάσεις για διάφορα θέματα που αφορούν κυρίως την λειτουργία των αιθουσών τέχνης σε σχέση με τις κοινοτικές οδηγίες.

 Ανάμεσα στις δράσεις του Συνδέσου συγκαταλέγονται συμπόσια, εκπαιδευτικά προγράμματα για φοιτητές, εικαστικοί περίπατοι (Gallery Walk) κ.α. Οι δράσεις του Συνδέσμου έχουν συμβάλλει στην αναβάθμιση του εικαστικού γίγνεσθαι, στις σχέσεις του με την κοινωνία, στη διαφάνεια του ρόλου των αιθουσών τέχνης.


ΔΣ ΠΣΑΤ

Γιάννα Γραμματοπούλου, Πρόεδρος

Γιώργος Καρτάλος, Αντιπρόεδρος

Μαρίνα Βρανοπούλου, Γραμματέας

Γιάννης Καλλιγάς, Ταμίας

Στάθης Παναγούλης, Μέλος – Έφορος εκδηλώσεων